Spenatsoppa är så enkelt att göra!
Till två portioner:
1 msk margarin
5 cm purjolök eller 1/4 gul lök.
225 gram fyst spenat.
1 1/2 msk vetemjöl.
6 dl vatten.
1 st buljongtärning.
2 st kokta ägg.
Tag löken skiva eller hacka. Värm en stor kastrull, dra ner värmen något. Fräs löken i fettet.
Pudra över mjölet och rör om. Häll i vattnet och lägg i buljongtärningen, rör tills den lösts upp.
Lägg i spenaten och låt den tina. Koka sedan i några minuter.
Servera med ägghalvor.
Lantbröd!
Det gäller att ha tid när man bakar, detta bröd ska nämligen jäsa i ca 2 timmar!
Ingredienser:
5 dl vatten.
25g jäst.
Några nypor salt.
Ca 11 dl vetemjöl.
Värm vattnet till 45 grader. Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke, tag i saltet.
Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig dock lite kladdig deg. Lägg en bakduk över och låt det jäsa i en timme.
Knåda degen i några minuter, forma till en limpa. Lägg på en smord bakplåt eller en bakpappersklädd plåt.
Lägg åter igen en bakduk över och låt jäsa i en tre kvart till en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i 35 minuter. Om man vill få en knaprigare skorpa höjer man ugnen till max och grädda ytterligare 5 minuter.
Öppna ugnen och låt doften av nybakat sprida sig hemma!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar