onsdag 14 oktober 2009

Yummy, spenatsoppa med nybakt bröd!

Spenatsoppa är så enkelt att göra!





Till två portioner:





1 msk margarin


5 cm purjolök eller 1/4 gul lök.


225 gram fyst spenat.


1 1/2 msk vetemjöl.


6 dl vatten.


1 st buljongtärning.


2 st kokta ägg.





Tag löken skiva eller hacka. Värm en stor kastrull, dra ner värmen något. Fräs löken i fettet.


Pudra över mjölet och rör om. Häll i vattnet och lägg i buljongtärningen, rör tills den lösts upp.


Lägg i spenaten och låt den tina. Koka sedan i några minuter.


Servera med ägghalvor.








Lantbröd!





Det gäller att ha tid när man bakar, detta bröd ska nämligen jäsa i ca 2 timmar!



Ingredienser:

5 dl vatten.

25g jäst.

Några nypor salt.

Ca 11 dl vetemjöl.



Värm vattnet till 45 grader. Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke, tag i saltet.
Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig dock lite kladdig deg. Lägg en bakduk över och låt det jäsa i en timme.


Knåda degen i några minuter, forma till en limpa. Lägg på en smord bakplåt eller en bakpappersklädd plåt.
Lägg åter igen en bakduk över och låt jäsa i en tre kvart till en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet i 35 minuter. Om man vill få en knaprigare skorpa höjer man ugnen till max och grädda ytterligare 5 minuter.

Öppna ugnen och låt doften av nybakat sprida sig hemma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar