onsdag 16 december 2009

Knäck!

Ikväll har min älskling gjort knäck.
Det är ett måste för honom vid jul.
Färdig hackad mandel finns i mataffären.
Har du en digital termometer är det super.

45-50 stycken

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2dl ljus sirap
1 msk smör
1dl hackad sötmandel

Placera knäckformar på en plåt eller bricka gärna med bakplåtspapper under.
Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träslev. Sänk värmen så att knäcken bubblar.
Koka tills smeten är ca 120 grader eller i ca 15 minuter.
Gör ett knäckprov:
Häll kallt vatten i ett glas droppa smet i glaset.
Ta upp smeten, rulla den mellan fingrarna, det ska gå att forma den till en kula.
Ta en tugga, den skall inte vara för hård men seg.
När du tycker smeten är bra, ta bort kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör tills det smält.
Häll i mandeln i smeten.
Fyll formarna och låt dem svalna.
Lägg dem i en burk, förvara i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar